"Türk dizileri, 750 milyon seyirciye ulaştı"
Türk dizilerinin son yıllarda dünyaya yayıldığı ifade eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, "170 ülkede 750 milyon seyirciye ulaştık. Bu kültürümüzün tanıtımı açısından çok önemlidir. Bütün yapımcılarımıza, kültürel eserlerimizin olduğu bölgelerde çekim yapması noktasında teşvikte bulunuyoruz. Örneğin İstanbul’da çekilen bir dizide Galata Kulesi'ni veya Kız Kulesi'ni görmek, tanıtım noktasında dünya genelinde büyük fayda oluyor, bizler de mutlu oluyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, Breaking News Turkey'den Savaş Uğurlu'ya açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği ve uygulamaya konulan Genç Kart, Kültür Yolu Projesi, Türk dizileri, sineme ve turizm hakkında açıklama yapan Mumcu, Türkiye'nin birçok alanda avantajlarının olduğunu vurguladı. Son yıllarda yurt dışında popüler hale gelen Türk dizileri sayesinde 750 milyon seyirciye ulaştıklarını belirten Mumcu, Türk kültürünün tanıtılması noktasında dizilerin çok önemli olduğunu ifade etti. Yapımcılara da seslenen Mumcu, kültürel eserlerin olduğu bölgelerde çekim yapılması noktasında destek verdiklerini de belirtti.
"CUMHURBAŞKANIMIZIN GENÇLERE HEDİYESİ"
Genç Kart uygulaması hakkında bilgi veren Mumcu, "18 yaşına giren her Türk gencine Cumhurbaşkanımızın aslında bir doğum günü hediyesidir. Genç Kart ile amacımız gençlerimizi kültür ve sanat ile buluşturmak. Bu kartla ilgili çalışmalar devam edecek. Gençlerimizin tiyatro, opera, bale, güzel sanatlar, Atatürk Kültür merkezlerindeki konserler, Cumhurbaşkanlığı Senfonisi'ndeki konserler, müzelerde kullanımı için bu kart hayata geçirildi. Konserlerden 1 kez ücretsiz faydalanabilecekler. Ama müzelerden yıl boyu ücretsiz faydalanacaklar. İnşallah ilerleyen süreçlerde içerisine yeni uygulamaları da ekleyerek kapsamını geliştireceğiz. Asıl amacımız, gençlerimizi kültür ve sanatla buluşturmak" diye konuştu.
"KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Kültür Yolu Projesi'ne büyük önem verdiklerini anlatan Mumcu, "Buradaki amacımız sadece büyükşehirlerde değil 7 bölgede birçok şehirde kültür ve sanatla vatandaşımızı bir araya getirmek. Konserler, sanat etkinlikleri, sempozyumlar kısaca aklınıza gelecek sanatın her alanını o illerde gerçekleştirmek amaç ediniliyor. Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 günlük bir sürede 11 şehirde etkinlikler yaptık ve gayet olumlu tepkiler aldık. Geçen yıl Erzurum'da yaptığımız etkinliklere Erzincan'dan, Bayburt'tan ve birçok şehirden vatandaşımız katıldı. O yüzden Kültür Yolu Festivallerini önemsiyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğiz" dedi.
"AKLIMIZA SADECE PAVYONLAR GELMEMELİ"
Sinema ve diziler hakkında da açıklama yapan Batuhan Mumcu, "Sinema ve diziler yoruma açık şeylerdir, tabi ki toplumsal değerlerimizi yozlaştırıcı örnekler iyi örnekler değil. Ben de geçenlerde Dostlar Konağı'na gittim ancak Ankara havası deyince sadece aklımıza pavyonlar gelmemeli, gerçekten bu bir kültür. O arkadaşlarımızla güzel bir etkinlik gerçekleştirdim. Ankara havası, seğmenlik kültürü somut olmayan kültürel mirasımızdır. Bazen kaş yaparken, göz çıkarmak oluyor. Ama bununla ilgili kurullarımız var. RTÜK bunları denetliyor. Ahlaki değerlerimize uygun olmayan süreçleri ben de doğru bulmuyorum. Ama alternatifleri de var, bunları da görüyoruz. Toplumsal tepkilere göre karar veren bir kurul var, kurul denetliyor ve gerekeni yapıyor. Onun haricinde yorumlamak çok doğru değil" ifadelerini kullandı.
"750 MİLYON SEYİRCİYE ULAŞTIK"
Son yıllarda Türk dizilerinin büyük bir atılım yaptığını belirten Mumcu, "Devlet ve bakanlık olarak büyük destekler verdik. Yaklaşık 170 ülkede 750 milyon seyirciye ulaştık. Dizi ihracatında Türkiye, ilk 3'te yer alıyor. Bu kültürümüzün de tanıtımı açısından çok önemlidir. Kültürel mirasımızı doğru anlatan yayınların, yurt dışında ülkemizin tanıtımı noktasında büyük faydası oluyor. Biz bütün yapımcılarımıza, kültürel eserlerimizin olduğu bölgelerde çekim yapması noktasında teşvikte bulunuyoruz, destek veriyoruz. Örneğin İstanbul’da çekilen bir dizide Galata Kulesi'ni veya Kız Kulesi'ni görmek, tanıtım noktasında dünya genelinde büyük fayda oluyor, bizler de mutlu oluyoruz" dedi.
"BİRÇOK ALANDA ÖNCÜYÜZ"
Türkiye'nin 7 bölgesinde iklim çeşitliliğinin olduğunu ifade eden Mumcu, "Sadece deniz, kum, güneş değil Türkiye gastronomisiyle, kış sporlarıyla, arkeolojisiyle birçok alanda öncü ülkelerden birisidir. O yüzden her dönem belli yerler ön plana çıkıyor. Kış aylarındayız ve şu an kayak bölgeleri ön plana çıkıyor. Ülkemizin avantajlarını kullanmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Dekorasyon, Rehber, Haber
Merkez mahallesi mutlu han sokak no:17/2 Bartın/Sakarya
info@insaathaber.com.tr